Wat is een CGG?

 

Wat is een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg?

Een centrum voor geestelijke gezondheidszorg (CGG) biedt medisch-psychiatrische en psychotherapeutische hulpverlening aan mensen met ernstige psychische problemen. Elk CGG heeft een aparte werking voor kinderen en jongeren, volwassenen, en ouderen. Een CGG is georganiseerd in meerdere teams op verschillende vestigingsplaatsen. Elk team bestaat uit 1 of meerdere psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers.

De hulpverlening in een CGG gebeurt tijdens consultaties. Er is geen opname of verblijf.

Daarnaast kan een CGG ook

  • specifieke vormen van zorg aanbieden (bv. alcohol-, drugs- en suïcidepreventie, forensische hulpverlening, verslavingszorg, hulpverlening aan personen met een handicap en bijkomende psychische problemen …);

  • samen met andere partners meewerken aan projecten, gericht op specifieke doelgroepen of thema’s (bv. psychiatrische zorg in de thuissituatie, vroegdetectie van psychiatrische stoornissen, Buddywerking Vlaanderen, projecten rond familiaal geweld of kindermishandeling, projecten rond de invoering van een eerstelijnspsychologische functie, alternatieve gerechtelijke maatregelen, arbeidszorg …)

  • ondersteuning en consulten bieden aan andere organisaties in de zorg en hulpverlening zoals voorzieningen Bijzondere Jeugdzorg, gevangenissen, woonzorgcentra/rust- en verzorgingstehuizen, CAW …

Er zijn 18 centra voor geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen en Brussel. Alle centra worden door het Agentschap Zorg en Gezondheid erkend.

Erkenning

De basisregels voor de erkenning liggen vast in het decreet van 18 mei 1999 betreffende de geestelijke gezondheidszorg en in het uitvoeringsbesluit van 17 december 1999. De erkenning wordt afhankelijk gemaakt van een aantal voorwaarden waaronder het passen in de programmatie (maximaal 26 centra), het voeren van een kwaliteitsbeleid (zoals bepaald in het hoger genoemd kwaliteitsdecreet), het uitvoeren van de taken en naleven van de werkingsbeginselen zoals bepaald in het decreet.

Een erkend centrum kan mits het afsluiten van een overeenkomst met de overheid een subsidie krijgen. Deze overeenkomst bestaat uit twee delen: enerzijds de beschrijving van het beleidsplan, anderzijds de bepaling van de subsidie-enveloppe. In de overeenkomst worden voor een periode van drie jaar de algemene en specifieke doelstellingen omschreven, evenals de prestaties waartoe het centrum zich verbindt en de resultaten die het beoogt.

Inspectie

Regelmatig wordt het centrum en zijn dienstverlening geïnspecteerd door de Inspectiediensten Zorg en Gezondheid van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (Vlaamse Overheid). De inspectieverslagen kunt u terugvinden bij de publicaties.